Bokomslag… och de som gör dem

De senaste dagar har jag av någon anledning gått mycket i omslagstankar, det trots att manuset inte ens är färdigredigerat än!! Det kan verka lite premature, men jag tycker det är roligt att fundera kring vad för slags bild som skulle representera storyn, eller en viktig del i storyn, föremål jag skulle vilja ha med för symboliskt värde, vilket teckensnitt jag skulle vilja ha på titeln… Titeln ja. Det är också något som inte är färdigt än. Man kan väl säga att det är under arbete den med.

Men när jag började titta på omslag jag gillar så kom jag fram till att den finns vissa gemensamma nämnare mellan många av de jag gillar… Närmare bestämt två… Eller vad sägs om dessa:

Superläckra tycker jag 🙂

Och det de har gemensamt är att de är skapade av Genialiska Anders Timrén (överst) och Helena Hammarström (underst). Jag gillar det där lite mystiska, dimmiga i de översta och den stämningsfulla klarheten i de understa. Och detaljrikedomen i allihop. (Hammarström verkar dessutom ha specialiserat sig på hängande lik… 😀  )

Är det fler än jag som drömmer om vissa omslagsformgivare?

Annonser

9 thoughts on “Bokomslag… och de som gör dem

 1. Eva-Lisa

  Just det där med dimma är vanligt i spänningsgenren och jag gillar det också för det skapar ju mystik. Alla omslag är jättesnygga! 🙂 Jag gillar speciellt det första, andra och trejde för där ser jag bilden direkt och behöver inte titta noggrannare för att se vad bilden föreställer 🙂

  Liked by 1 person

  Svara
  1. Katarina Inläggets författare

   Jag gillar det jättemycket med. Mårtensons är ju så fint att man skulle vilja ha det inramat på väggen nästan!!! 🙂 Bra att det är vanligt, då är jag rätt ute 🙂 Ja, det har du rätt i, och det är kanske en sak som skiljer dem åt. De understa har detaljer som man ser först vid en närmare titt, medan de översta är tydliga redan som miniatyrer. Men jag älskar båda varianterna! 🙂

   Liked by 1 person

   Svara
 2. Annika

  Ja herre gud, är EONER från kontrakt men fantiserar redan. Det första och tredje gillar jag verkligen, och det fjärde längst ner. Ibland (beroende på foto/motiv) kan jag dock tycka att svart + annan klar färg, typ rött, blir lite pojkboksaktigt 😉 Gillade ett av Maria Burlin som jag tror var på en bok som hette Skeva Platser, mest för att det var lite stötande, nästan, att titta på.

  Liked by 1 person

  Svara
 3. Katarina Inläggets författare

  Oj, ja det var lite speciellt. Och ganska mörkt. Ja, ibland hittar man de som verkligen väcker känslor hos en.
  Hehe, kanske är det inte bara jag då som går och omslagsdrömmer? 🙂 det ger en något konkret att fokusera på när man börjar tappa orken kanske.

  Gilla

  Svara
 4. Skriva läsa leva

  Mårtensons där alltså. Superfint. Annars lockas jag inte av dessa men tror det handlar om genrevana. Läser sällan den här sortens litteratur så jag är nog lite svår att fånga då 😉
  Att tänka omslag är väl ändå en rolig och lyxig bit av skrivandet. Drömmer själv om en eller två omslagsformgivare fastän jag inte är i närheten av det än. 😊

  Liked by 1 person

  Svara
  1. Katarina Inläggets författare

   Men visst var det fantastiskt? Ja hehe det är också sant, läser man inte en viss typ av böcker så är man kanske immun mot omslagsdesignen med? Jag är lite likadan när det gäller tex fantasy. De omslagen gör ingenting för mig. Men det är som du säger lite vardagslyx för en som skriver.

   Liked by 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s