Hybridförlag del 2

Här är en länk för den som är intresserade av att läsa om riskerna med den här sortens förlag samt för små förlag med dålig ekonomi.

http://www.egenutgivarguiden.se/egenutgivning/risker-hybridforlag-dalig-ekonomi/

Och ja, i det senare fallet har jag varit där själv, som många säkert vet, vilket är anledningen till att jag inte vill att fler ska behöva råka ut för det. Det kan verkligen krossa ens författardrömmar rättså effektivt.

Annonser

10 thoughts on “Hybridförlag del 2

 1. Eva-Lisa

  Det är även det här jag ställer mig tveksam till när det gäller hybridförlag: ”Särskilt stor är risken när man ger ut på ett hybridförlag. Ger man ut på ett traditionellt förlag så är det trots allt förlaget som tagit den ekonomiska risken, så man har inte investerat något ur egen ficka i alla fall. Med ett hybridförlag är situationen en annan – man har själv gått in och finansierat utgivningen med en betydande summa pengar (oftast runt 100 000 kronor eller mer), samtidigt som hybridförlaget har rättigheterna till ens verk, så man förlorar inte bara innestående betalning utan även de pengar man har satsat på utgivningen.”
  Jag har så väldigt svårt att förstå hur en utgivning kan kosta 100k. Någonstans börjar jag ana att hybridförlagen som kräver dessa summor, redan gått med vinst innan boken ens kommit ut och att det är det som är den drivande faktorn hos dem.
  När man kör allt i egen regi, vet man åtminstone vad saker kostar och vad man får betala för.
  Nu har jag förvisso väldigt liten insikt i vad saker och ting kostar kring en utgivning, men rent logiskt skulle ytterst få mindre förlag ha råd att ge ut några författare alls om de låg ute med den här summan för flera böcker, tänker jag.

  Liked by 1 person

  Svara
  1. Katarina Inläggets författare

   Precis, det är det jag tror med, för 100 000 låter som ett absurt belopp och när man hör egenutgivare berätta vad de investerat i sin utgivning verkar det röra sig om ungefär hälften. Vilket får även mig att som du undra om de där förlagen inte redan gått med vinst när boken släpps. Nej, det tror inte jag heller. När man kör själv får man som du säger en helt annan känsla för vad saker kostar, så det kan nog vara väl värt att kolla upp det innan man skriver på för ett hybridförlag.

   Liked by 1 person

   Svara
   1. Eva-Lisa

    Håller helt med dig och jag har också hört ca hälften av det beloppet. Plus att jag läste en kommentar någonstans av en som gett ut hos ett hybridförlag som tar just 100k, att vederbörande ”förhandlat” och fått ge ut för 20k, tror jag det var. Och då undrar i alla fall jag vad det är som gör de övriga titlarna så mycket dyrare att ge ut?
    För om det är skillnad på vilka man kan anlita i processen (som grafiska formgivare, redaktörer, etc) borde då inte författaren få ta ställning till vem av dessa som den är beredd att betala för då? Istället för att bara få alternativet 100k. Det låter verkligen som en absurd siffra i sammanhanget. Kan tänka mig att den stämmer om förlaget dessutom lägger en stor marknadsföring på boken, men annars förstår jag faktiskt inte hur det kan bli så dyrt.

    Liked by 1 person

   2. Katarina Inläggets författare

    Ja, det läste jag med och ställde mig lika frågande som du. Om de sätter 100 papp som ett minimibelopp verkar det ju lustigt att en lyckas få ner det till en femtedel. Det verkar finnas en hel del förhandlingsutrymme där …
    Nej, det förstår inte jag heller!

    Liked by 1 person

   3. Eva-Lisa

    Precis! Låter väldigt märkligt alltihop och det är en stor skillnad mellan 100k och 20k. Dessutom handlade det inte heller om något pocketformat, utan samma format som många andra gett ut i och fått betala fullt pris för.
    Det här låter i mina öron lite suspekt, men visst, författarna satsar ju sina egna pengar och gör såklart vad de vill med dem. Är bara lite förvånad att ingen tycks ifrågasätta beloppen som en del av hybridförlagen anger.

    Liked by 1 person

   4. Katarina Inläggets författare

    Tycker som du! Och precis, boken i fråga var ingen pocket.
    I mina öron med, faktiskt, och undrar också varför inte fler ifrågasätter dessa belopp. Men som du säger, det är deras pengar, och så länge det finns de som betalar de summorna kommer de här ”förlagen” fortsätta finnas.

    Liked by 1 person

 2. Ebba Range

  De gamla och ev döda författarna måste tycka, ja – de döda vänder sig väl i sina gravar då – att det här hybridsystemet måste vara taget ur en fantasy-värld. Och jag tycker förstås likadant.
  Jag vet hur mycket min roman kostade att ge ut för förlaget och inte var det 100k i alla fall.
  Frågan är också – vem kan man lita på i förlagsvärlden?

  Liked by 1 person

  Svara
  1. Katarina Inläggets författare

   Ja eller hur? 😉 Och faktum är att det i usa inte är speciellt väl ansett. förlag av den typen svartlistas mer eller mindre och författare avråds från att ge ut hos dem.
   Tack för att du delar med dig 🙂
   Ja, det var en berättigad fråga!

   Gilla

   Svara
 3. Manuskt

  Bra info. En annan sak att tänka på med små förlag är att de blir sårbara. Om någon blir sjuk eller av annan anledning inte kan arbeta med förlaget ett tag så finns där inte en hög andra som kan hoppa in och räcka upp under tiden.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s