Det våras för lektören?

Att vara lektör är big business numera. Det cirkulerar ofta påståenden som gör gällande att lektörsläsning är en OBLIGATORISK del av skrivandet och visst kan det vara till stor hjälp när man känner att man inte kommer längre på egen hand eller bara får srandardrefuseringar från förlagen. Men kunniga kompisar och testläsare kan till stor del göra hela eller delar av jobbet lika bra.

MEN det gäller att välja lektör noga. Än finns det mig veterligt ingenting som heter Legitimerad Lektör. Så om du ska betala flera tusen för något, se till att det inte är godtyckligt från lektörens håll att avgöra vad tjänsten ska omfatta. Om du behöver en tandläkare eller annan specialistläkare eller en advokat går du inte till första bästa människa du möter på stan som påstår sig inneha önskad titel.

Samma med en lektör. Att man tar betalt för ”lektörsläsning” gör en inte alltid kvalificerad att bedöma andras texter och ge feedback som motsvarar priset. Om du väljer en billig, var medveten om att kvaliteten på tjänsten sjunker med priset. Men höga avgifter är inte heller någon garanti för att du får den hjälp du behöver. Så mitt tips är att noga avtala exakt vad som inkluderas i tjänsten du betalar för. Om lektören du fått rekommenderad dig inte ger kommentarer i manuset tex och du vill ha det, nöj dig inte. Vänd dig till någon som kan ge den sortens hjälp du Behöver. Helst utan extra prispåslag. Det är du som betalar, du bestämmer vilken sorts feedback du behöver.

Våga ställa krav, fråga andra författare om rekommendationer och nöj dig inte med den första du hittar eller hör talas om.

Det är mitt tips för idag. 🙂

Annonser

10 thoughts on “Det våras för lektören?

 1. Eva-Lisa

  Jag har aldrig anlitat någon lektör, för precis som du redan är inne på, så finns det testläsare som är riktigt skickliga. Gäller kanske främst att hitta en sådan då 🙂
  Skulle vilja lägga till en punkt OM man går i tankarna att anlita en lektör, och det är att ta referenser. Kolla med andra som anlitat samma lektör och hör hur de upplevde responsen.

  Liked by 1 person

 2. Katarina Inläggets författare

  Precis, jag inkluderade det i att ta rekommendationer från andra författare. Men precis, om man hör om någon som ska vara duktig, hitta fler som använt sig av samma och hör hur de upplevde tjänsten.
  Och precis, jag tror en kunnig och engagerad testläsare i många fall kan göra ett lika bra jobb. 🙂

  Liked by 1 person

 3. Carola

  Jag håller med om att det börjar bli en djungel det här med lektörer. Jag hade tur att jag valde rätt den gången jag satsade på det – även om det nu inte lett till att mitt manus blivit antaget trots två lektörsgenomgångar. Men det beror nog snarare på genren jag skriver och mina val av förlag, kräsen som jag är, hehe. Håller med Eva-Lisa om att testläsare (en skicklig) är precis lika bra och gärna flera olika för att få flera synvinklar.

  Liked by 1 person

 4. Katarina Inläggets författare

  Ja, det är det nog, iaf om man känner personen man fråga, annars kan nog en del vara ovilliga att ”lämna ut” sånt vilket är synd. Det skulle ju hjälpa många andra och egentligen ser jag inte varför det skulle vara så sekretessbelagt, det är ju inte värre än att man inte rekommenderar en hantverkare eller en restaurang eller någon annan som tillhandahållit en service man inte blivit nöjd med. 🙂 Kasta pengarna i sjön vill man ju inte.

  Liked by 1 person

 5. Katarina Inläggets författare

  Det har det verkligen.
  Jamen precis. Hittar man ett bra ”Stall” av testläsare kan man nog få precis lika komplett och heltäckande feedback som med en lektör. Även där är det inte helt lätt att hitta rätt men då betalar man iaf inte dyra pengar för något som inte ger det man behöver. 🙂

  Liked by 1 person

 6. Eva-Lisa

  Men faktiskt! Jag har tänkt på det där också och förstår problematiken, men om samtalet inte äger rum i något kommentarsfält någonstans, utan via mejl, tycker jag inte att det är någon fara. För som du säger, ingen vill ju kasta pengarna i sjön 🙂

  Liked by 1 person

 7. Katarina Inläggets författare

  Jamen precis, pratar man i en privat konversation är det väl ingen fara? Man borde väl värna mer om sina medsystrar än om en tjänsteleverantör som inte levererat det den lovat eller som kostar mer än den smakar… 😉

  Liked by 1 person

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s