Intervju: E.L Dezmin

 

fc3b6rfattarbild

Foto: Mary Normark

E.L Dezmin skriver spänningsromaner och debuterade med Karmamailen 2012. Sedan dess har hon gett ut ytterligare två böcker, de första två delarna i Limboserien. Lex Limbo, gavs ut 2013 följt av Den Gyllene Rockaden året därpå. Nu är hon aktuell med tredje delen i serien, Dubbelt Vågspel, som ges ut av RoM förlag.

Din senaste bok handlar om en av de som rapporterades saknade efter Estoniakatastrofen. Vad var det som fick dig att vilja skriva den här boken?

-Estoniakatastrofen är omgiven av så oändligt många frågetecken och konspirationsteorier, så det är nog en av anledningarna till att jag ville spinna vidare på en av dessa. Sedan minns jag ju den här katastrofen väldigt tydligt när den hände också, vilket har medfört att jag ville närma mig den igen, fast på ett annat sätt den här gången.

Vad var svårast eller mest utmanande med att skriva den?

-Det svåraste var nog att hitta en balans mellan huvudintrigen och sidointrigen. Samt hur mycket ”fakta” jag skulle ta med när det gäller katastrofen.

Vilken bok önskar du att du hade skrivit?

-Det tillkommer alltid nya böcker där jag känner att jag gärna velat komma på idén och skriva den själv. Senast i raden är nog Disclaimer av Renée Knight.

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en författare enligt dig?

-Oj, vilken svår fråga. Men jag gillar nog mest författare som kommer med något nytt, då jag själv snabbt blir uttråkad av att läsa samma historia i olika variationer. T ex gillar jag Verdon för hans klurighet och Jonasson för att han kom på en historia som kändes väldigt unik. Jag gillar Ajvide Lindqvist för de djupare teman som hans böcker har, för att ta några exempel. Kort sagt kan man nog säga att jag gillar böcker som känns nytänkande på något sätt, eller som har ett tema med ett djup som får mig att klura på boken långt efter den är utläst.

Om du inte börjat skriva, vad skulle du ha gjort idag istället?

-Haha, oj, här finns det nog massor att rabbla, men jag ska försöka hålla mig kort. Jag har alltid varit en person som haft svårt att ägna mig åt samma sak någon längre period, för det finns så många yrken och sporrande uppgifter som jag skulle vilja testa. Just nu ligger nog casinon nära till hands. Jag gillar verkligen adrenalinkicken och utmaningen att få använda strategiskt tänkande i dessa sammanhang. Samt att highrollers har ett helt fantastiskt liv som jag gärna hade gett min högra hand för att få ta del av själv, inte minst när det gäller resandet. Dock är det ju bara de allra skickligaste som når dit.

Om du fick ta med dig en nu levande författare till en öde ö, vem skulle det bli?

-Måste nog vara lite tråkig och svara Stephen King här. Kanske mest för att jag skulle vilja veta hur han orkat hålla på så länge och ändå leverera bra böcker.

Vilka två andra saker skulle du ta med dig till en öde ö?

-En kortlek och en rökig whisky.

Vilken eller vilka författare beundrar du mest och varför?

-Det måste bli dem som lyckats skriva en sk ”snackis”. Alltså en bok där författaren inte tvingats medverka till marknadsföringen överhuvudtaget, utan boken får en enorm spridning för att läsarna gillar den. Har man gjort det, har man ju verkligen lyckats skriva något bra.

Vilken är den viktigaste lärdom du fått med dig från en bok?

-Detta varierar ju också. Men det är nog Disclaimer, just nu. Den fick mig verkligen att tänka till.

Om du tvingades välja mellan att läsa en och samma bok om och om igen för resten av livet eller att ha tio valpar året om, också för resten av livet?

-Hahaha, DET var en riktigt svår fråga! Jag hade nog valt att läsa en och samma bok om och om igen, för även om valpar är jättegulliga, är det ett enormt jobb att föda upp en kull på så många. Det lär inte hända igen.

Tack Eva-Lisa för intervjun och varmt lycka till med nya boken.

/Katarina

 

Annonser

17 thoughts on “Intervju: E.L Dezmin

 1. Ping: Gäst hos Katarina | Signerat Dezmin

 2. Eva Karlsson

  Intressant intervju. Tack Eva-Lisa och Katarina. Får jag ställa en nyfiken fråga till er båda – ni har ju en väldigt härlig och vänskaplig ton på varandras bloggar och känner, antar jag, varandra ganska väl. Men har ni träffats IRL? I så fall när och var?

  Liked by 1 person

  Svara
  1. Eva-Lisa

   Ja, visst var det! 🙂
   En highroller (i de här sammanhangen) är en person som ofta kan livnära sig på t ex poker och som (p g a de höga beloppen denne spelar för) får bo gratis i lyxsviterna på de hotell som denne spelar på.

   Liked by 2 people

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s