Recension: Hanoi Graceland

hanoi-graceland

I veckan läste jag ut Hanoi Graceland av Lars Thunell, en bok jag var riktigt nyfiken på av flera anledningar, en var att boken har beskrivits som både spänning och feelgood.

Mathias Hjort är författaren som gjort succé med sin debutroman. Han har nyligen förlorat sin livskamrat Annika och sorgen har bedövat honom och berövat honom lusten att leva. Trots känslan av att livet saknar mening går han  dock med på vännernas förslag att göra ett försök att träffa någon ny som kan lindra sorgen något och vänder sig till en dejtingsajt på nätet.

Kvinnan han får kontakt med visar sig redan från början vara väldigt speciell men när han väl inser vidden av hennes problem är det redan försent och han ser ingen annan lösning än att lämna landet ett tag tills situationen lugnat ner sig.

Resan bort blir startskottet för ett riktigt äventyr och människorna han möter på vägen kommer att påverka hans liv på ett sätt som han inte var beredd på. Till följd av en serie märkliga händelser lämnar han Jersey och åker till Hanoi där äventyret fortsätter och hans liv tar återigen en helt ny vändning. Men kan han verkligen helt skaka av sig det förflutna?

Detta är ett ämne som fascinerar mig: hur går man vidare när man har förlorat allt, inklusive lusten att leva? Jag kan relatera till huvudpersonens tänkande och agerande hela vägen, trots att jag ännu inte drabbats av något liknande. Författaren har lyckats levandegöra huvudpersonen på ett sätt som gör honom både ömklig och beundransvärd men framför allt högst mänsklig.

I början flyter han mest med, som en bisittare till livet, men snart finner han sig indragen i något som tvingar honom att agera. Och då är det som om berättelsen verkligen tar fart och spänningen trappas upp allt mer hela vägen mot det högst oväntade slutet.

Författaren har verkligen lyckats skapa ett persongalleri med väldigt speciella karaktärer som alla känns unika. Jag lägger ifrån mig boken efter sista sidan med en känsla av att om det är något man kan vara säker på i livet så är det att man inte har en aning om vad det har i beredskap åt en.

/Katarina

Annonser

3 thoughts on “Recension: Hanoi Graceland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s