Att skapa levande karaktärer

writing-828911_1280

Om en bra story är det allra viktigaste är nog karaktärerna det näst viktigaste i en bok. Det är ju via dem vi upplever storyn och de som påverkar hur vi tolkar det som sker i berättelsen. Deras inställning, attityd, personlighet och livsåskådning är även de några av de saker som avgör om vi gråter eller skrattar åt det som händer dem. Eller bara rycker på axlarna och tänker att de får skylla sig själva.

En bra romankaraktär är en som får läsaren att glömma att det faktiskt är en fiktiv berättelse, någon som känns lika levande som någon du känner.

Det som spelar störst roll för att få en romankaraktär att kännas levande är nog

* Igenkänning – att det finns något hos dem som vi kan känna igen oss själva i, även om det handlar om en mördare eller en vilsen Bridget Jones på jakt efter kärleken.

* Brysigomfaktorn – Att de får oss att vilja se dem lyckas med vad de än tar sig för. Det kan vara för att de kämpar mot någon/något som är större eller starkare än de, gör något behjärtansvärt eller att de har haft ett hårt liv men tagit sig igenom motgångarna med optimism och självdistans.

Deras ”röst”. Att ge romankaraktären en personlighet och ett språk som gör att de urskiljer sig och inte låter som en telefonsvararröst hos en myndighet. Detta kan man göra med tex slang och dialektala uttryck (även om man bör vara försiktig med att överanvända dessa då det inte krävs mycket för att det ska bli för mycket) men kanske allra lättast med vilka ord de använder och hur de uttrycker sig. Pratar de i långa sekvenser utan avbrott? Har de ett högtravande språk eller ett enklare? Även Vad de pratar om och innebörden i det de säger gestaltar deras sätt att se på världen och människorna omkring dem.

* Att man ger dem tillräckligt mycket bakgrund för att läsaren ska känna att de hade ett liv innan berättelsen började, att deras sätt att agera i boken har formats av händelser i deras uppväxt och relationerna till människorna de omgett sig med.

En annan sak man kan göra för att ge en mer komplett bild av dem är att låta läsaren se huvudkaraktärerna genom andra karaktärers ögon. Se hur de reagerar på vår huvudperson, vad hon väcker för känslor och intryck hos andra.

Sedan var det det där med själva storyn.

Aktiv. En bra karaktär är en som GÖR något. Som inte bara sitter och ser på när saker drabbar henne, och kanske beklagar sig för sin väninna, utan som bestämmer sig för att göra något åt det. Om vi tar Erin Brockovich (från filmen med samma namn) tex. Hon upptäcker en oegentlighet på jobbet och istället för att rycka på axlarna och tänka ”det rör inte mig” bestämmer hon sig för att ta tag i saken och ger sig inte förrän hon har vunnit, trots alla som försöker stoppa henne på vägen.

De bryter mot stereotyperna. En minnesvärd karaktär är en som sticker ut lite från mängden, oavsett på vilket vis. Detta kan man göra på massor av olika sätt, grejen är kanske att överraska läsaren med något (ett yrke, karaktärsdrag, hobbies eller vad som helst) som de inte väntar sig. Se bara upp med att inte gå till överdrift med egenheterna och motstridiga egenskaper. För mycket komplexitet kan göra karaktären alltför osannolik istället och svår att visualisera.

De brinner för något. En bra karaktär är också en som är engagerad, som har något som betyder mycket för dem. Oavsett om det är familjen, jobbet, pengar, resor, hälsosam mat eller världsfred. Det faktum att de bryr sig gör att vi får en känsla av en levande person, och bryr oss om dem.

Utseende. Det svåra är att ge läsaren en tydlig bild av hur karaktären ser ut, utan att för den skull hänfalla åt långa skildringar av hårfärg, hudfärg, ögonfärg, vikt, längd och kroppsbyggnad osv, osv. Det är egentligen inte ens viktigt att den bild läsaren får stämmer överens med hur författaren hade tänkt sig, och ska man ha någon beskrivning av en karaktärs utseende är det nog bäst att ha den i början av boken, innan läsaren har bildat sig en egen uppfattning, annars kan det uppstå förvirring hos läsaren när den nya informationen inte alls stämmer överens med den bild de redan gjort sig. Samt att hålla den relativt kort och lämna utrymme för läsaren att skapa sig en egen bild.

Deras relationer säger mycket om vilka de är. Hur är relationerna till deras föräldrar? Vilka är deras närmaste vänner? Genom att gestalta dessa relationer får vi även en bättre bild av karaktären.

Sist vill jag ta en punkt som jag själv tycker är viktig och det är att karaktärens namn och ”Språk” något sånär överensstämmer med deras fysiska ålder. Så att inte en trettioåring heter Anita eller att föräldrarna till en tonåring pratar som två pensionärer vad beträffar ordförråd och uttryck. Visst, den trettioåringen kanske sticker ut, men iaf jag har svårt att visualisera henne, just för att det namnet för mig är starkt förknippat med en helt annan generation. Så namnet kommer hela tiden att stå i vägen för min bild av karaktären.

Detta är ett nästintill outtömligt ämne, men väldigt intressant.

Vilken egenskap tycker ni är viktigast för en minnesvärd karaktär?

Annonser

8 thoughts on “Att skapa levande karaktärer

 1. Eva-Lisa

  Ja, det finns hur många sätt som helst egentligen att göra en karaktär minnesvärd 🙂 Sen måste kanske inte karaktären göra något, det kan handla om de yttre omständigheterna också för att han eller hon ska bli minnesvärd, men då handlar det ofta om att karaktären ändå förändras. Jag tänker att det sistnämnda är något som Flynn bröt mot i Gone girl. Där förändras inte karaktärerna vilket har gjort både boken och filmen minnesvärd. Tror att ibland handlar det om att bryta mot normer också för att läsarna ska minnas karaktärerna 🙂
  Haha, det här blev nästan ett eget inlägg, fast det bara var tänkt som ett tillägg. Det viktigaste har du ju redan ramat in 🙂

  Liked by 1 person

  Svara
  1. Katarina Inläggets författare

   Bra och intressant tankegång. 🙂 Ja, det kan ju bli en grej som sticker ut med, att karaktärerna INTE förändras ett jäkla dugg, haha, eller lärt sig något av det som hänt. Men då kanske man får hoppas som läsare att de iaf får ta konsekvenserna av det. 😉
   Du får så gärna komma med mini-inlägg i kommentarsfältet 🙂 Sånt är bara kul!

   Liked by 1 person

   Svara
   1. Eva-Lisa

    Hm, jag vill inte spoila nu ifall någon som läser här inte läst eller sett Gone girl. Men om vi säger så här: Ibland kan man bryta mot väldigt många regler och få det att funka galant ändå 🙂

    Liked by 1 person

   2. Katarina Inläggets författare

    Haha, låter lovande. Jag har ju inte heller läst (klart) den men tänker nog göra det en vacker dag. Och nu har jag hört så många antydningar om samma sak som du är inne på att jag blivit lite nyfiken hehe. 🙂

    Liked by 1 person

 2. Carola

  För mig är det nog viktigast med karaktärens aktiviteter. Tex starka kvinnor som vägrat låta sig trampas på. Men mycket av det andra spelar förstås också in. Men att känna igen mig i karaktären behöver jag inte göra för att vilja läsa vidare. Snarare vill jag känna att jag har en anledning att bry mig om dem, att det är något som står på spel.

  Liked by 1 person

  Svara
  1. Katarina Inläggets författare

   Ja och även det där med vad de gör gestaltar dem ju väldigt bra med. 🙂 Med känna igen menas alltså inte att man är precis som de, men att man kan hitta en gemensam nämnare, även i den mest osannolika karaktär. Något som gör att man tänker ”när allt kommer omkring är han precis som vem som helst”. Även lönnmördare har nog någon de bryr sig om, kanske en hund eller en yngre bror, och den tillgivenheten de känner för dem kan räcka för att man ska kunna identifiera en sig med en del av dem. Det gör dem mer verkliga.

   Liked by 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s